Vigsel

En kyrklig vigsel är både en juridisk händelse och en gudstjänst. De som ska vigs överlämnar varandra och sitt förbund i Guds händer. Församlingen ber om Guds välsignelse för makarna.

Var och när?

Vigsel kan hållas i församlingens kyrkor eller på annan plats som man kommer överens om med prästen. Det är sällan fullbokat i kyrkorna i Finström och Geta, men det lönar sig ändå att i god tid boka tid för vigseln.

För vem?

För att få gifta sig i kyrkan skall båda makar vara konfirmerade medlemmar av kyrkan. Om den ena maken tillhör vår kyrka kan kyrklig vigsel hållas om den andra tillhör en annan kristen kyrka.

Ibland kan det vara krångligt att reda ut vem som kan vigas kyrkligt, speciellt om den ena eller båda makar bor i ett annat land eller har sin bakgrund i en utländsk kyrka. Ta kontakt med prästen i god tid så kan frågan undersökas.

Hindersprövning

För att få gifta sig behövs en hindersprövning. Hindersprövning fås i pastorskansliet eller från magistraten. Den som bor i Sverige får hindersprövningen från skatteverket.

Begäran om hindersprövning skall lämnas in senast en vecka före vigseln och tidigast tre månader före vigseln. Det lönar sig att inte spara frågan om hindersprövning till sista stund, speciellt om utländska myndigheter skall vara med och göra hindersprövningen.

Välsignele av äktenskap

Ett äktenskap som ingåtts på annat sätt än i kyrkan (t.ex. i magistraten) kan välsignas i kyrkan. Välsignelsen liknar en vigsel, men har ingen juridisk betydelse.

Makar av samma kön kan inte vigas i kyrkan. Däremot kan bön för samkönat äktenskap ordnas i kyrkan. En sådan bön liknar välsignelse av äktenskap.

 

Ett samkönat par som vigts borgerligt kan ordna en bönestund med en präst.

Läs om hur bön för samkönat äktenskap går till

Kanske du ännu funderar över något. Kolla då här.

Läs vanliga frågor om bröllop

För att kunna gifta er begär ni hindersprövning. Sen blir det lysning i kyrkan.

Läs om hur hindersprövning går till

Lite nervöst både i huvudrollerna och som gäst. Hur var det nu igen man skulle göra?

Lä som hur vigseln går till

Om man har gift sig borgerligt (civilt) eller i en annan kristen kyrka kan äktenskapet välsignas i en kyrka.

Läs om välsignelse av äktenskap